Projekti

Radionica političke pismenosti u sklopu programa BOLD

Udruženje za razvoj medija i civilnog društva je u periodu od 28. do 30. aprila u Sarajevu okupilo 23 mladih ljudi na radionici političke pismenosti.

Trodnevna radionica za mlade je održana s ciljem informisanja mladih iz različitih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini o političkom uređenju naše države. Učesnici su imali priliku učiti o političkom sistemu, zakonima, nadležnostima institucija i o tome kako oni kao građani Bosne i Hercegovine mogu sudjelovati u političkim procesima.

Cilj radionice političke pismenosti nije bio samo educiranje mladih, već i podsticanje razvoja kritičkog razmišljanja o svakodnevnim političkim događajima u našoj državi. Za aktivno učestvovanje mladih u procesima donošenja odluka važno je znati na koji način građani mogu pozvati nadležne vlasti na odgovornost i saradnju. Zbog potrebe dodatnog informisanja na ovu temu, radionica je bila edukativnog karaktera, ali ono što je bilo od izuzetnog značaja jeste interakcija predavača sa učesnicima. Kroz tri dana rada s mladim ljudima uspjeli su se informisati o izazovima s kojima se oni susreću u svojim lokalnim zajednicama.

Učesnici su prije dolaska na radionicu identifikovali problem na osnovu kojeg su povratkom kući kreirali svoju građansku inicijativu. Po završetku radionice mladi su iskazali želju da aktivno sudjeluju u procesima donošenja odluka, te da na taj način pokrenu procese razvijanja svog okruženja.

Dodatne informacije o našem radu i programima možete pronaći na Facebook stranici “#odgovornost” i Instagram stranici “@odgovornostbih

.

.

.

.

.

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“