O nama

Udruženje za razvoj medija i civilnog društva (URMCD) je nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu, osnovana u novembru 2016. godine. Udruženje je osnovala ekipa iskusnih novinara i aktivista s ciljem unapređenja medija i civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

Pogledajte naše projekte

Pročitajte naš statut

Ciljevi i djelatnosti Udruženja, u skladu sa statutom

Rad na unaprjeđenju rada medija i civilnog društva u svim aspektima;

Pružanje edukacija u domenu političke pismenosti i poznavanja političkih procesa u Bosni i Hercegovini;

Zalaganje za slobodu medija i slobodu informisanja;

Održavanje seminara, radionica, konferencija, debata, u cilju umrežavanja aktivnih građana u različitim sferama u cilju unaprjeđenja bh. društva;

Zalaganje za razvoj i implementacija projekata o temama mediji, civilno društvo, ljudska prava;

Razmjena iskustava i informacija sa sličnim Udruženjima i drugim nevladinim organizacijama u zemlji i inostranstvu;

Fokusi Udruženja

Mediji – koordinisanje novinarskog rada i medijskog istraživanja te razvijanje novih medijskih platformi. Prije svega, održavanje i unapređenje postojećih medijskih projekata Udruženja.

Edukacija – pružanje kvalitetnog obrazovanja budućim i trenutnim medijskim radnicima, mladima i aktivistima s ciljem unapređenja medijske i administrativne pismenosti, političke pismenosti i pomoći u razvoju vještina mladih, ali i drugih dijelova stanovništva.

Istraživanje – stjecanje i održavanje precizne i aktuelne slike o našim oblastima stručnosti kroz dobro planirana istraživanja, naime: slobode medija, medijski aktivizam, ljudska prava, stanje mladih, omladinska participacija i upućenost u politiku, te iznošenje ovih podataka u javnost.

Partnerstva i usluge – pružanje trenerskih, edukatorskih i koordinatorskih usluga, te održavanje starih i ostvarivanje novih lokalnih i internacionalnih partnerstava u našem polju djelovanja.