Projekti

Jednogodišnji program političke pismenosti – #odgovornost

Već tri uzastopne godine, Udruženje za razvoj medija i civilnog društva predano radi na osnaživanju mladih u njihovom djelovanju u lokalnim zajednicama. Program #odgovornost počeo je u januaru 2023. Godine, s glavnim ciljem podsticanja i motivisanja mladih širom Bosne i Hercegovine da preuzmu aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka i rješavanju izazova u svojoj lokalnoj zajednici.

Naš jednogodišnji program političke pismenosti je okupio 25 učesnika iz različitih zajednica u Bosni i Hercegovini. Obavezni dijelovi programa #odgovornost za učesnike su bili 2 trodnevna treninga, aktivističke akcije u lokalnim zajednicama, zagovaranje inicijativa te završna konferencija.

Na prvom trodnevnom treningu održanom u februaru 2023.godine, 25 mladih ljudi je imalo priliku čuti kako se aktivizmom gradi društvo, te koji su to oblici aktivizma koji podstiču intenzivno djelovanje na lokalnom nivou. Od posebnog značaja za učesnike su bili predavači koji su ih dodatno svojim znanjem i iskustvom motivisali da povratkom u svoja mjesta kreiraju lokalne građanske inicijative. Sudionici su nakon prvog trodnevnog treninga imali priliku da kroz svoje aktivističke akcije djeluju u lokalnim zajednicama, te tako pridobiju podršku za rješavanje problema kojeg su prethodno indentifikovali.

U periodu od marta do juna, mladi su intenzivno djelovali na lokalnom nivou, te su dolaskom na drugi trodnevni trening u junu donijeli sa sobom značajna iskustva. Na drugom treningu su se dodatno informisali o procesu donošenja odluka od najnižeg pa do najvišeg nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, te o pisanju građanske inicijative i procesu predaje iste nadležnim vlastima.

Nakon dva trodnevna treninga, aktivističkih akcija i mentorstva u zagovaračkom procesu, učesnici su svoje građanske inicijative predali nadležnim institucijama, te tako započeli procese koji će biti od značajne važnosti za razvoj njihovih lokalnih zajednica.

Program #odgovornost je zaokružen finalnom konferencijom održanom u oktobru 2023. Godine, na kojoj su pored učesnika programa prisustvovali i gosti s kojima Udruženje usko sarađuje. Na završnoj konferenciji koja je trajala od 13. do 15. oktobra mladi su pokazali da je aktivizam i učešće građana u procesima donošenja odluka od izuzetne važnosti za daljnji napredak društva.

Nastavak programa #odgovornost i našu kampanju na temu političke pismenosti možete pratiti na našoj Facebook stranici #odgovornost, te Instagram stranici @odgovornostbih.

.

.

.

.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative, kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije, a finansira Austrijska razvojna saradnja.